Povodeň!!

11.09.2011 20:58

      Minulé pondělí, 5.9.2011 začal asi jako každý jiný. To ráno asi ještě nikdo netušil, že se během odpoledne a večera zcela změní chod života v obci. Vše začalo okolo 13. hodiny, kdy se začala obloha zatahovat temnými mraky, jejichž barva nevěstila nic dobrého. Okolo 15. hodiny začalo bouřit a začal padat déšť, který se postupně  měnil v přívalový liják. Okolo 16. hodiny se začal Javornický potok nebezpečně vylévat ze břehů a vše vyvrcholilo po 16. hodině spuštěním sirény na činžovním domě ve středu obce, znamenající vyhlášení poplachu pro obecní hasičské sbory. Náš sbor projížděl dolní část obce, kde monitoroval situaci, jelikož nic jiného ani v danou chvíli nešlo dělat. Po 18. hodině začala voda postupně opadat a zároveň přicházely zprávy o stavu v horní části obce, kde hlídkoval sbor z Betléma. Tyto zprávy však něvěstily nic dobrého, hovořilo se o vyplavení Sokolovny a jednoho domu - čp. 24, kde prý se prohnala směs vody a bahna z polí nad vsí - o tom jsme se přesvědčili sami, když jsme projížděli vesnicí na horní konec za bratry z Betléma, jestli nepotřebují pomoc. Nad Zachovalovými se dokonce utrhl kus svahu pod krajnicí. V naší obci ještě vypomáhala jednotka SDH ze Slatiny nad Zdobnicí. Okolo 19.30 se naši členové rozešli do svých domovů s tím, že budou nadále na telefonu, pokud by byl nutný další zásah.

     A nutno říci, že se doma moc neohřáli. Po osmé večer se opět vydatně rozpršelo a na Javornici se hnala druhá vlna. Po svolání všech členů jsme se opět vydali na projížďku obcí. V některých místech byl stav vody opravdu kritický, rodina Ryglových musela být ze svého domu dokonce evakuována. Ještě tu noc náš sbor čerpal zatopenou garáž v domě manželů Zářeckých a dvakrát kotelnu v místní školce. Pondělní akce skončila až okolo jedné hodiny ráno. Na další den bylo předběžně plánováno čerpání zaplavených prostor a studní, vše se mělo upřesnit až po ranní obhlídce obce velitelem sboru Alešem Čapkem se starostou obce Františkem Dušánkem.

     Ráno, když do zbrojnice dorazil velitel, proběhlo rozdělení členů do několika pracovních skupin, které se pak vydaly se zapůjčenými čerpadly a naší modrou stříkačkou po dolních částí obce čerpat studně a zaplavené sklepy. Během dopoledne přijeli vypomoct ještě dobrovolní hasiči z Lipovky (Pavel Zeithaml), odkud nám kromě čerpadla Honda zapůjčili i centrálu s kalovým čerpadlem pro hlubší studně, a také hasiči z Kostelce nad Orlicí. Práce to byla dosti náročná, protože dostat se k některým studním přes nánosy bahna sahající po kotníky bylo dosti vysilující. Postupně se dařilo vyčerpávat zaplavené studně, po obědě, který zajistily naše členky Majka Hromádková a Lucka Čapková (ty se pak staly "provianťačkami" po celý zbytek týdne spolu s Marcelou Petříkovou, která Lucku vystřídala ve čtvrtek) jsme vymývali stodolu u Hromádků a poté dvorek a příjezdovou cestu u Zachovalových. V průběhu dne probíhal výdej chloru pro dezinfekci studní. Do svých domovů se naši členové rozešli až po setmění s tím, že na další den odpoledne je naplánováno čištění nejvíce postiženého domu Neubauerových, čp.24 naproti Noskovým. Celý den probíhaly práce pod velením a koordinováním Aleše Čapky.

     Ve středu, po příjezdu k domu a po obhlédnutí situace jsme se spolu s bratry z Betléma dali do díla. Do večera se nám povedlo odstranit bahno ze čtyř obytných místností, jejich vymytí vodou se už odehrávalo pouze v režii našeho sboru za svitu čelovek.

     Další den pokračovalo čerpání studní, které bylo nutno po dezinfekci vyčerpat ještě třikrát a odpoledne úklid dalších částí domu  čp. 24, hlavně pak dílny, jejíž úklid nám zabral podstatnou část odpoledne. Vymývání se opět odehrálo po setmění. 

     Páteční dopoledne se neslo opět ve znamení čerpání studní, odpoledne jsme se měli přesunout pod hřiště do čp. 100, odkud přišla žádost o pomoc při vyklízení zaplavené stodoly. V čp. 24 došlo k doklizení dílny a předání zbytku prací Betlémskému sboru a přesunu do čp. 100. Zde nebyla situace tak kritická, takže se povedlo vyvozit bahno a vypláchnout stodolu do 18.00 hodin. 

     O víkendu ještě proběhlo několik čerpání studní.

     Co řící závěrem? Uplynulý týden prověřil schopnost našeho sboru čelit živelné pohromě a hlavně jejím následkům. Tato se ukázala na velmi vysoké úrovni, jak přípravou techniky, která pracovala perfektně po celý týden, "proviantním" a "logistickým" zabezpečením (když už naše rukavice volaly po výměně, došlo k jejich okamžité náhradě) - za obé patří veliký dík výše jmenovaným členkám, tak hlavně odpovědným a morálním přístupem členů našeho sboru, kteří po příjezdu ze zaměstnání okamžitě nastoupili na odstraňování povodňových škod, u čehož vydrželi vždy až do konce a domů se vraceli až v nočních hodinách a dokázali tak plně naplnit heslo hasičů: "Sobě ku cti, obci ku prospěchu, bližnímu ku pomoci". Nezbývá než doufat, že podobná pohroma se nejen naší obci bude dlouho vyhýbat...