Historie sboru

18.11.2017 14:42

 

Historie sboru

Historie Sboru dobrovolných hasičů Javornice - Obec
Prvním impulsem k zakládání požárních sborů ve městech a obcích byl "Spolkový zákon", vydaný v roce 1867.
K založení sboru v obci Javornice došlo v roce 1885 na základě vyhlášky (výzvy) Obecního úřadu, kdy se k členství přihlásilo 43 občanů. Zpočátku byl sbor zařazen pod Orlickou župu č.15 založenou v Kostelci nad Orlicí. V roce 1889 však došlo z ekonomických důvodů a s ohledem na požadavky podhorských obcí k vytvoření župy č.99 nazvané "Stráž na východě"nebo "Macháčkova župa", do které byl náš sbor spolu s dalšími 14-ti sbory zařazen.
Počátky činnosti Javornického hasičského spolku nebyly vůbec jednoduché, protože chyběla i nejnutnější výzbroj a výstroj. Z příspěvku a půjčky bylo získáno 200 zlatých, ze kterých se toto vybavení zakoupilo. Za dalších 900 zlatých z obecních a spolkových peněz byla pořízena první čtyřkolová stříkačka. Stejnokroje a přilby si jednotliví členové pořídili z vlastích úspor. Proběhla první volba výboru a velitele sboru, jímž se stal rolník Václav Pavel. U požáru sbor poprvé zasahoval 30.6.1885 v čísle popisném 8.
Po těžkých začátcích se činnost sboru začala rozvíjet a tento se stává významným činitelem nejen v oblasti prevence a likvidace požárů, ale i v oblasti kulturního života obce Javornice, kterým je dodnes.
Další důležitá data související s Javornickým sborem dobrovolných hasičů:

1889 - pořádání župního hasičského sjezdu

1890 - odbržení druhé finanční podpory ve výši 150 zlatých, za kterou sbor postavil hasičskou kůlnu 

1907 - vznik sboru Javornice Betlém

1931 - zakoupení nové motorové stříkačky Stratílek a požárního dopravního prostředku

1935 - oslava 50-ti let od založení Sboru dobrovolných hasičů Javornice-Obec

1949 - zahájena výstavba hasičské zbrojnice, která byla dokončena v roce 1953

1985 -  pro nevyhovující technický stav byla vyřazena DI VB v Rychnově nad Kněžnou Tatra  805 "Kvíčala", takže se sbor stal nemobilním, naštestí tato sizuace netrvala dlouho...

1986 - od profesionálních hasičů z Rychnova nad Kněžnou se podařilo získat havarovaný dopravní automobil Avia DVS12, který se usílím členů sboru podařilo opravit, i když se tyto opravy protáhly na několik let, než byl vůz uveden do plně schopného stavu, a tento slouží k plné spokojenosti dodnes...

1992 - po dlouhých diskuzích sbor přestoupil z okrsku č.:6 ("Horského") do okrsku č.:1 (R.K.) s tím, že se nadále bude  zúčastňovat soutěží v okrsku  č.:6.

1997 - z nově přistoupivších, převážně mladých členů,  bylo sestaveno družstvo mladých, které se pod vedením Karla Štěpánka ml. pilně seznamovalo s hasičskou technikou a taktikou, aby pak sbor směle reprezentovalo na okrskových soutěžích

1998 - účast na likvidaci následků katastrofických povodní v obcích Kounov a Skuhrov nad Bělou. Zahájení výstavby myslivecké chaty v Javornici, na které se naši členové podíleli brigádnickými výpomocemi, odměnou za snížení nájemného při pořádání společenských akcí sboru. Pokračuje nábor mladých členů, ze kterých bylo nyní možno sestavit družstvo "dorostu" a družstvo žen.

2000 - účast na první soutěžní disciplíně nově vzniklých Sportovních her okrsku č.:1.

2005 - účast na slavnostním svěcení obecního praporu.

2010 - oslava 125. let od založení sboru se stala jednou z nejlépe hodnocených společenských akcí tohoto roku v Javornici.

2011 - odstraňování následků bleskové povodně v obci Javornice

2012 - zásah na požáru zemědělské usedlosti v Javornici "Ve Staňkách" dvakrát ve dvou dnech

2014 - uspořádání nultého ročníku Nohejbalového turnaje trojic na multifunkčním hřišti v Javornici za školou

2015 - oslavy 130 let od založení našeho sboru

2017 - do výzbroje obecní Jednotky byla poprvé v historii zařazena cisternová automobilová stříkačka CAS 24 na podvozku Škoda 706 RTHP, získaná bezúplatným převodem od jednotky ze Solnice 

2018 - založení kolektivu mladých hasičů našeho sboru

2019 - premiérová účast MH na třídenní hře Plamen v Pohoří

2022 - vítězství družstva mladých hasičů kategorie mladší ve hře Plamen

 

 

Mimo zde uvedených událostí se sbor každoročně zúčastňuje okrskových soutěží a námětových cvičení, a také se podílí na organizaci kulturního života obce, jako je pořádání hasičského plesu, spolupořádání dětského dne, dříve účast na masopustních průvodech a mnoho dalších. Současně pomáhá i s udržením pořádku ve vsi zajištěním sběru starého železa, který samozřejmě číní významný příspěvek do sborové pokladny. Samozřejmostí je účast na likvidacích požárů a jiných živelných katastrof, což je hlavním posláním sboru.