Začátek sezony velmi úspěšný, Zlatý hattrick skutečností!

19.05.2012 20:14

     Rok 2012 se z pohledu hasičských soutěží odstartoval 19.5.2012 v Lipovce, kde se uskutečnil tradiční Memoriál Jaroslava Klapala, konkrétně jeho 5. ročník, soutěží Petanque, pořádanou SDH Litohrady a odpoledne okrskovou soutěží na Prorubkách. A protože náš sbor poslední dva ročníky v Lipovce vyhrál, otevírala se před ním možnost udělat z putovního poháru z této soutěže pohár pro Javornici-Obec. Dle pravidel Memoriálu připadne natrvalo pohár tomu družstvu, které zvítězí ve třech po sobě jdoucích ročnících. Proto nenechalo naše družstvo nic náhodě a po svolení javornického fotbalového oddílu se pilně připravovalo na fotbalovém hřišti na soutěž. Nejvyšší prioritou bylo porazit sbor Betlém, zisk poháru už by byl jen třešničkou na dortu. Samozřejmostí byla účast na soutěži horského okrsku na Prorubkách.

     Díky zodpovědnému přístupu všech zainteresovaných členů sboru se dařilo obsazovat jednotlivé tréninky stále v plném počtu, a pokud se někdo omluvil, vždy se našel někdo, kdo zastoupil absentujícího člena základní sestavy, takže se ostatní mohli věnovat pilování na svých pozicích. Časy v jednotlivých cvičných pokusech dávaly tušit, že by pro nás Lipovka nemusela dopadnout špatně, ale přeci jen, na tréninku je to vždy o něčem jiném, než v ostrém závodě.  A protože po dopolední akci nás čekala ještě účast na soutěži na Prorubkách, střihli jsme si ještě několik cvičných pokusů pro standardní útok.

     Sobotní slunečné ráno jakoby dávalo tušit, v jakém rozpoložení se budou po absolvování obou soutěží nacházet členové našeho družstva. To však ještě  nemohl nikdo vědět. Po příjezdu do Lipovky jsme obhlédli soutěžní dráhu, nezměnilo-li se na ní něco od loňského roku. Poté se členové věnovali družné zábavě až do nástupu, na kterém velitel vylosoval startovní pořadí číslo 2, hned za domácí Lipovkou. Toto bylo zbytkem družstva pozitivně kvitováno (kdo by si taky dovolil nesouhlasit s velitelem, že?), protože nás nemusely stresovat časy dosažené jinými družstvy. Při pohledu do startovky to byla hlavně mužstva SDH Dlouhá Ves a Betléma, překvapit mohli muži z Panské Habrové, Lipovky, ale i mladíci z Lukavice. Posledním účastníkem byl Rychnov. To, že se tento tým neobjevil mezi potencionálními aspiranty na přední pozice však neznamená zařazení Rychnova mezi outsidery. Naopak. Musíme smeknout před tím, co Rychnováci dovedou ve svém věkovém složení! Útoku se nezúčastnila Roveň - patrně nemohli najít na své staronové Tatře 815, zapůjčené od HZS Rychnov, závěsné zařízení pro vozík se stříkačkou...

     Svým pokusem v čase 1:07:66 si naše družstvo vytvořilo velice solidní předpoklad pro dobré umístění (vlastně možná pro nejlepší, neboť se jednalo o vytvoření rekordního času na Memoriálu a zlepšení sboru o 11 sekund oproti loňskému ročníku!). Pak už se jen členové věnovali pozorování ostatních sborů. Po nás absolvovalo svůj pokus družstvo Habrové, které se postaralo o komickou vložku, neboť jednomu z jeho proudařů jaksi nedržely kalhoty ani spodní prádlo, takže se u rozdělovače muselo konat ustrojení. Následovalo "vykropení" přihlížejících diváků rozdělovačem a prasknutí hadice B na vedení, znamenající "enko". Další v pořadí, Lukavice, nerozeběhla svůj pokus špatně, nicméně nespojení béček je stálo drahocenné sekundy a naději na lepší umístění. Poté už nastupoval sbor z Betléma. Shodli jsme se na tom, že přistoupí-li Betlém k soutěžnímu pokusu stejně, jako k hašení požáru trávy 8.5.2012, kdy jeho jednotka dorazila na místo sice řádně ustrojena do pracovních stejnokrojů, nicméně až po dohašení požáru, nemusíme se o umístění obávat. A skutečně. Betlém sice skončil soutěž na druhém místě, na náš sbor ztrácel propastných 15 sekund. A protože Dlouhé Vsi nesála mašina, bylo o vítězství rozhodnuto. Tím se i splnilo přání členů našeho sboru dovršit "Zlatý hattrick" a uzmout pohár do své moci.

     Další soutěží, konanou v rámci Sportovních her okrsku číslo 1, byl Litohrady pořádaný petanque. Naši borci v této nevyzpytatelné soutěži obsadili krásné třetí místo (Betlém až pátý :-)). 

     Na závěr dopolední zprávy ještě sestavy obou soutěžních družstev: koš: Kája Štěpánek nejml., sání: Aleš Čapka, Roman Petřík, strojník: Michal Moravec, dále Vlasta Zachoval, Jarda Bárta, Jarda Krunčík a Matouš Zachoval, jako velitel Břéťa Neubauer.     Petanque: František Dušánek, Milan Rohr, Josef Heřt a Jiří Krejčí.

 

     Po přesunu na Prorubky se odehrála odpolední část soutěžního dne. Bez účasti Betléma by se mohlo zdát, že by mohla chybět motivace. To se však tak zodpovědnému družstvu, jakým je právě to naše, stát nemůže. Tato okrsková soutěž se skládala ze dvou částí: požárního útoku a doplňkové soutěže "opičí dráhy". Časy z obou disciplín se sčítaly, na základě tohoto součtu se určilo konečné pořadí. My jsme si po pěkném pokusu, ve kterém by se však našlo pár věcí na zlepšení, vytvořili slušný základ po první části. S časem 0:35:66 nám opět patřila první příčka v hodnocení. Vše pak bylo nutno podtrhnout v doplňkové disciplíně, kam byli nominováni "mladíci" Kája Štěpánek, Jarda Krunčík a Matouš Zachoval. I když se ani tito nevyvarovali drobných chyb, celkový součet časů znamenal opět umístění na metě nejvyšší!

 

     Slunečná sobota v půli měsíce května znamenala doslova žně pro náš sbor, ale myslím ,že i naši "fans", kteří za námi dorazili hlavně na Prorubky, si sobotní den užili. Škoda jen, že po vítězství javornických fotbalistů nad celkem Doudleb se nepodařilo to samé českým hokejovým reprezentantům hrajícím s bratry Slováky semifinále MS v ledním hokeji... Ale nemůžeme mít přeci všechno, že?