Výcvik nositelů dýchací techniky

19.01.2011 23:15

V uplynulém roce se na základě nabídky SDH Lipovka zúčastnili tři členové našeho sboru školení nositelů dýchací techniky.

I když je málo pravděpodobné, že bude náš sbor někdy tuto techniku vlastnit, nikdy není od věci mít ve sboru takto vyškolené hasiče, protože, jak zmínil velitel sboru, mohou tito v případě zásahu vystřídat např. zraněného profesiálního záchranáře. Školení se sestává ze dvou částí - teorie a praktického výcviku na polygonu.  Naši členové (Aleš Čapka, Jarda Krunčík a Michal Moravec) absolvovali školení teoretické u sboru v Lipovce. Na praktický výcvik na polygonu nedošlo, neboť volný termín pro SDH Lipovka byl zaplněn jeho členy a členy SDH Roveň. Nutno podotknout, že pro tyto hasiče je výcvik důležitější, protože jako JPO II stupně jsou pravidelně nasazováni k likvidacím požárů a tudíž tuto techniku hojně využívají.

Aby jste si ale dokázali udělat představu, jak to na takovém polygonu chodí, je zde pár ukázek (snažil jsem se vybrat ukázky, ve kterých je výcvik podobný tomu, co popisovali bratři z Lipovky):

www.youtube.com/watch?v=N-6g8MSfwMU&feature=feedrec_grec_index

www.youtube.com/watch?v=rI0Oa0tF8pw