Hezké narozeniny aneb hesla obou sborů z Javornice naplněna

21.06.2014 22:55

     V sobotu 21. 6. 2014 se ve sportovním areálu v Lukavici uskutečnila v rámci oslav 650 let od založení obce a 125. výročí založení místního hasičského sboru soutěž v netradičním požárním útoku. Netradiční byl proto, že se útočné vedení skládalo ze dvou hadic B, mezi které byl napojen první rozdělovač, a dále ze čtyř útočných proudů, z nichž dva byly na 2 hadice C a dva na jednu hadici C z druhého rozdělovače.

     Naše příprava začala vlastně už po obdržení propozic, kdy sborový stratég Krunča vymyslel, jak to vlastně poběžíme. Svoji představu přednesl na prvním tréninku u hasičárny. Našlo se spousta připomínek, ale na sucho ještě nikdy nikdo nic kloudně nevymyslel, takže jsme se rozhodli vyzkoušet Krunčův plán a poté ho popřípadě upravit. Po prvním tréninku se však prokázalo, že logistický mozek našeho bratra vymyslel plán vcelku dobře, neboť jím odhadované časy útoku byly již v prvních pokusech atakovány, ne-li přímo překonávány. A to se cvičilo na asfaltu se starými hadicemi...

     V dalších trénincích se všichni zdokonalovali v co nejlepším provedení svého úkolu v rámci útoku, jen mě, jakožto strojníka, trápil fakt, že se v první fázi útoku tak trochu flinkám (že by mě i Zilvar z chudobince s dřevěnou nohou předběhl), a pak to musím dohánět (nasadit savici a pak nastartovat mašinu - dvě činnosti na dvou různých stranách). Navrhnul jsem tedy, aby se všichni z útočného vedení na základně trochu uskromnili a já že proběhnu před mašinou a tím nemusím čekat, až Aleš s Radkem odeberou první savici. Tento nápad prošel a mi získali k dobru další dvě vteřinky. Nácviky pak probíhali vcelku dobře, až na čtvrteční závadu na sání na mašině. Díky obětavosti pánů Pleslů, z nichž zejména jeden musel kvůli opravě omezit přísun alkoholu na festivalové akci v nedalekém Žamberku, se však (k nevůli některých v pátek pivuchtivých jedinců) vše podařilo opravit, takže jsme ještě lehce potrénovali, i když v náhradní sestavě.

     A už přišla sobota. Před pochodem od staré lukavické hasičárny k nové (v rámci oslav) byla zapsána k provedení požárního útoku jen čtyři družstva, což byla vzhledem k významu celé akce jistě škoda. Po pochodu následovaly projev starosty obce a žehnání nové hasičárně a soše svatého Floriána. Nevím proč, ale při projevu starosty obce mi na mysl vyvstanula vzpomínka na skládáni vojenské přísahy v Přerově. Také tam byl jeden řečník, který byl známý tím, že mluvil dlouho a ještě k tomu nezáživně. Tenkrát jeho projev "utnula" dvojce vrtulníků Mi-24, která "přežehlila" přerovská kasárna. Tentokrát však k žádnému "žehlení" nedošlo, takže jsme si projev starosty v přepnutém saku vyslechli až do konce. Pak následovalo svěcení sochy sv. Floriána a přesun na parkoviště u hřiště s ukázkou parní stříkačky hasičů z Opočna. 

     Po nástupo všech čtyř soutěžních družstev bylo rozhodnuto uspořádat soutěž jako dvoukolovou s pořadím dle prezentace jednotlivých sborů. Jen domácí Lukavice měla právo jít jako první, kvůli zajištění pořadatelské služby. Tedy po družstvech domácích žen a mužů (ve druhém kole je vystřídalo družstvo dětí) byl v pořadí náš sbor, poté bratři z Betléma a nakonec Panská Habrová. Trochu vzruchu způsobili domácí muži, kteří první kolo odběhli s nastartovanou mašinou, ale tento pokus se jim nepočítal. My jsme předvedli velice pěkný pokus s časem 29:30. Bratři z Betléma se po chybě na rozdělovači ocitli hluboko za námi. Následovalo však ještě druhé kolo. Náš čas byl po chybě na prvním rozdělovači o tři vteřiny horší, nicméně ani bratři Betlémští se nedokázali vypnout k lepšímu pokusu, tudíž náš čas z prvního kola zůstal nepokořen a mohlo se začít slavit. Jako jediní jsme se také dokázali v útoku dostat pod třicet vteřin. Po vyhlášení výsledků následovalo fotografování před různými typy vystavené techniky a družná zábava....

     Závěrem mi dovolte, abych na tomto místě poděkoval všem mým bratrům z družstva, že mi tak pěkně zpříjemnili můj narozeninový den! A také podotknout, ostaně jak již stojí v nadpisu, že hesla z internetových stránek obou sborů z Javornice došla naplnění - my jsme opět porazili Betlémáky, a ti zase byli první ve vesnici - odjížděli totiž z Lukavice o něco dříve než my... :-)